top of page

הרצאות

9 שנים מסביב לעולם בסירת מפרש

מסע הפלגה חוצה אוקיינוסים שנמשך כמעט עשור הביא אותנו לאיים בתוליים לצד לגונות תכולות, למפגשים מרתקים עם תושבים החיים בניתוק מהעולם המודרני והציב אותנו לא פעם מול איתני טבע משתוללים ומול שודדי ים מסוכנים. נספר על איך הכל התחיל, על דרך החיים שאמצנו במהלך המסע, ללא גישה לרופא או סופרמרקט וגם על הקשיים וההתמודדויות לצד הרגעים היותר מתוקים שחווינו.

הקריביים – נופים ותרבות

מפרצים קסומים, הרי געש פעילים, חופי חול אין-סופיים, קרנבלים חושניים – נדמה שבאגן הקריבי אין רגע מנוחה. ההרצאה תספק טעימות מכל אלה וגם מהחוויות היותר אישיות שצברנו במהלך מסעות הפלגה של כשנתיים באזור: מפגשים עם אנשי תנועת הראסטפארי, סיפורים מקובה בעידן קסטרו, חגיגות עצמאות של האינדיאנים בארכיפלג סאן בלאס וגם זווית יהודית מפתיעה.

עולם הולך ונעלם במיקרונזיה

כיצד מתקיימת אוכלוסיה של 400 נפשות על אי קטנטן ומנותק בלב האוקיינוס השקט? מה עושה משפחה כאשר הגג של ביתה נהרס כליל על ידי סערה טרופית עזה ומה סוד האושר של האנשים במקום שכזה?
איי מיקרונזיה הם מהמקומות היותר מבודדים בעולם השומרים עדיין על מסורות ומנהגים שלא השתנו מזה כאלף שנים. נספר על כישופים המהווים חלק מחיי היום יום, על חלוקת התפקידים בין המלכה לצ'יף, על האיזון בין גברים לנשים ועל סימני מצוקה ראשונים בעקבות עליית פני הים.

פולינזיה – אז והיום

פולינזיה היוותה מאז ומתמיד יעד נחשק למגלי ארצות מערביים. אדמות פוריות ואקלים טרופי, נשים בעלות יופי אקזוטי ומוניטין של מתירנות מינית ותושבים מקומיים עטורי קעקועים מכף רגל ועד ראש, שבו את דמיונם של רבים מהימאים והחוקרים שעם המפורסמים שבינהם נמנים קפטן קוק, קפטן בליי (המרד על הבאונטי) וצ'ארלס דרווין (אבי תורת האבולוציה).

מה היו הרשמים והחוויות של חוקרי העבר הללו? מה נותר מכך היום וכיצד השתנתה פולינזיה בעקבות חדירת המודרניות לאזור?

מנהגים פראיים במלנזיה

מה פשרה של ערמת גולגלות הנמצאת בסמוך לכמעט כל כפר באיי שלמה? איזו מנחה יש להעניק לאב המשפחה באיי פפואה גינאה החדשה כדי להבטיח את ידה של ביתו? איזה חלק בגוף האדם נחשב לנחשק ביותר בקרב הקניבלים (לשעבר) באיי פיג'י?
דרך סיפור מסע הפלגה ייחודי בין איי מלנזיה נספק חלון הצצה נדיר אל שבטי האזור שמתהדרים במסורת עשירה ומנהגים "פראיים”, זאת כמובן, עפ"י אמות המידה המערביות.

אבודים בנהרות של דרום אמריקה

משך חודשים ארוכים הפלגנו לאורך הנהרות האינסופיים של דרום אמריקה בלב ג'ונגלים עמוסי תוקים וטוקנים, קופים ודובי נמלים. עשרות קילומטרים עמוק אל תוך היבשה, באזורים שאינם ממופים די הצורך, מצאנו את עצמנו לא אחת "מתיישבים" על הקרקעית וממתינים לעליית הגאות הבאה כדי להמשיך בדרכנו. כך פילסנו את דרכנו אל מכרות זהב בלב גיאנה הבריטית, אל עבר מתקני הענישה הידועים לשמצה בגיאנה הצרפתית (שבאחד מהם נכלא דרייפוס) ואל מפגשים מרתקים עם צאצאי העבדים האפריקאים שהובאו לסורינאם. הנהרות שמהווים את ציר החיים המרכזי באזור, מדגימים את המפגש הבלתי אפשרי כמעט, בין טבע, עבר קולוניאלי וחזית הקידמה הטכנולוגית בדמות בסיס שיגור הלוויני של אירופה.

איים בלב האוקיינוס

גלי הקולוניאליזם ששטפו את העולם במאות הקודמות הגיעו כמעט לכל קצוות תבל ולא פסחו גם על איים מרוחקים ברחבי האוקיינוסים. עם חלוף השנים האטרקטיביות של האיים כתחנות הצטיידות לספינות או מרכזים לגידול חקלאי נטשה אותם אך תושביהם נשארו וכיום ניתן למצוא בהם שרידים מרתקים משנות התהילה ופסיפס אנושי מרתק. האי סנט הלנה ששימש כבית הכלא של נפוליאון מזכיר כיום קפסולת זמן אנושית, שנות חסות בריטית וצרפתית באי מאוריציוס הותירו בו שילוב ייחודי של אוכלוסייה ממוצא הודי דוברת צרפתית בלב האוקיינוס ההודי ועשורים של התמחות בציד לוויתנים קשוח פינו את מקומם לעיסוק בחקלאות בסיסית באיים האזוריים שבחלקם יש יותר פרות מתושבים. נביא גם סיפורם מהאי כריסטמס, מהאי רודריגז, מהאי ראוניון ומאיי גלפגוס והקנריים.

באופן אישי

בהרצאותיי אני מספרת על הפינות המרוחקות והמבודדות ביותר בתבל ומתארת את המקומות הקסומים הללו ואת תושביהם כפי שחווינו אותם במהלך מסע הפלגה מקיף עולם. קניבליזם באזור מלאנזיה, מתירנות מינית בפולינזיה וסוד העושר והאושר באיי טובלו הם חלק משלל מראות וחוויות מגוון ומרתק שנחשפנו אליהם במהלך דרכנו.
הפעם, בנימה אישית יותר, אספר על כמה דברים שהיו חלק בלתי נפרד מהמסע ומסקרנים את כולם: כיצד שני אנשים מסתדרים זו עם זה 24 שעות ביממה במשך כמעט עשור יחדיו בסירה קטנה? על מה רבנו? אילו משברים חווינו במהלך המסע? מה החזיק אותנו ברגעים הקשים ביותר? האם פחדנו? חלינו? השתעממנו? איך העברנו את הזמן בעצם? אספר על החלומות, על הגעגועים וגם על התובנות שחזרנו עימן לישראל.

האי הקטן ביותר בעולם – הלן ריף

אי באורך 500 מטר, 50 מטר רוחב ו 2 מטר גובה, יריקת חול באמצע האוקינוס, מהווה בית עבור 4 אנשים ואינספור בעלי חיים שמצאו בו מקלט, פיסת יבשה במרחב אינסופי של מים סוערים. מי הם תושבי האי? כיצד הם מתקיימים במקום כה קטן ומבודד? מה יעלה בגורל האי עם עליית פני הים? עגנו בלגונה של הלן ריף יותר מחודש על מנת להתחמק מסערה שפקדה את האזור. הם 4 אנשים על אי,אנחנו שני אנשים על סירה, גם כן, מעין אי צף. נרקמה בינינו ידידות, בהתחלה, אולי, בגלל אחוות הבדידות אך לאחר מכן בעקבות כבוד לטבע והסביבה והחשש לגורלם. מה ראינו, על מה דיברנו, מה למדנו ומה חגגנו... אספר כשניפגש.

© 2021  טניה רמניק ואורן טל

bottom of page